Het is al weer even geleden sinds mijn laatste post over nieuwe/bijgewerkte producten, dus hier gaan we weer eens…

De missie van Kaspersky is het beschermen van alle burgers van de digitale wereld – overal en altijd – tegen al het cyberkwaad in al zijn vele smaken, soorten en categorieën. En daar hoort natuurlijk ook de bescherming bij van de meest kwetsbare internetgebruikers ter wereld: kinderen.

Wij zijn er van overtuigd dat kinderen moeten worden voorgelicht over hoe ze potentiële bedreigingen op internet kunnen herkennen en hoe ze zich in het algemeen op internet moeten gedragen. Hopelijk is er dan niets gênants of zelfs pijnlijks dat een kind de rest van zijn of haar leven online achtervolgt, want alles wat op het internet wordt gezet, blijft daar immers ook voor altijd staan. Wij dragen daar op verschillende manieren ons steentje aan bij; bijvoorbeeld met webinars, publieke spreekbeurten, gezamenlijke educatieve projecten, boeken, cartoons, video’s en onderzoek.

En we bieden ook bescherming voor kinderen met onze app voor ouderlijk toezicht: Kaspersky Safe Kids.

Deze app is al enkele jaren in gebruik en wordt voortdurend verbeterd en verfijnd om beter in te spelen op de specifieke behoeften van kinderen en hun ouders wat betreft het veilige gebruik van digitale apparaten.

Maar het is niet altijd van een leien dakje gegaan: een paar jaar geleden moesten we… – let op: “vechten voor het recht om kinderen te beschermen” met onze app. Pardon?! We hebben zelfs een rechtszaak moeten aanspannen tegen een bepaald beroemd bedrijf met als logo een stuk fruit om te voorkomen dat dit bedrijf oneerlijke concurrentievoordelen zou gebruiken voor zijn eigen functie voor ouderlijk toezicht in het mobiele besturingssysteem. Toch hebben we, zoals ons betaamt met juridische gevechten, de antitrustzaak gewonnen, en de functionaliteit die voorheen niet was toegestaan, werd mogelijk gemaakt. Eerlijkheid, gezond verstand en rechtvaardigheid zegevierden! Benieuwd hoe de zaak van de Federal Antimonopoly Service ging? Neem dan hier, hier en hier een kijkje.

Oké, en nu terug naar onze volledig-functionele Safe Kids-app. Ik denk dat ik al heb gezegd dat we die voortdurend verbeteren. Graag wil ik u nu meer vertellen over de nieuwste verbeteringen.

In de allernieuwste versie van de app voor iOS hebben we de functionaliteit voor ouders uitgebreid – met meer functies om toezicht te houden op de online activiteiten van hun kinderen. Zo kunnen ouders (of voogden) ongewenste online inhoud nu grondiger filteren op basis van specifieke categorieën, meer te weten komen over de voorkeuren en interesses van hun kinderen (met name door na te gaan welke YouTube-video’s worden bekeken), en schermtijdbeperkingen instellen.

Hier volgen een paar screenshots van de interface voor ouders:

Zo kan de app als bij toverslag worden gebruikt om YouTube (voorlopig althans) om te vormen tot een nuttig – en nog belangrijker, veilig – educatief en entertainmentplatform. En dat is iets dat mag worden toegejuicht.

Maar geloof me niet op m’n woord. Onze app is volledig getest en erkend als geweldig door verschillende onafhankelijke experts van over de hele wereld. Op basis van de resultaten van brede tests van oplossingen voor ouderlijk toezicht in 2021 werd onze Safe Kids-app zowel goedgekeurd als geprezen door het onafhankelijke onderzoeksinstituut AV-TEST GmbH:

Snel vooruit naar dit jaar, en op het jaarlijkse Mobile World Congress (MWC Barcelona 2022) werd Safe Kids beschouwd als de beste oplossing voor ouderlijk toezicht in de Best of MWC 2022-awards. O, ja. O, leuk.

Maar we stoppen nog niet. Waarom zouden we? We blijven eraan werken om de app te verbeteren. Natuurlijk wordt dat steeds moeilijker, omdat hij zo goed als perfect is, maar we zullen er – op de een of andere manier – toch in slagen.) Stay tuned!